Intreprinderile individuale au obligatia organizarii si tinerii evidentei contabile in partida simpla si sa completeze Registrul jurnal de incasari si plati, Registrul-jurnal si alte documente contabile prevazute de legislatia de drept.
Contabilitatea in partida simpla presupune evidentierea incasarilor si platilor in Registrul jurnal de incasari si plati, iar venitul net anual se calculeaza ca si diferenta intre cheltuielile efectuate in scopul realizarii de venit si incasarile aferente.
Atat incasarile cat si platile se trec in jurnalul de incasari si plati, la data incasarii/platii.
Registrul jurnal de incasari si plati serveste ca:
– document de inregistrare a incasarilor si platilor;
– document de stabilire a situatiei financiare a contribuabilului care conduce evidenta contabila in partida simpla;
– proba in litigii.
Se intocmeste intr-un singur exemplar de catre contribuabili, facandu-se inregistrarea operatiunilor efectuate pe baza documentelor justificative, atat cele efectuate prin casa cat si cele efectuate prin banca.
Contribuabilii platitori de TVA vor inregistra sumele incasate sau platite, exclusiv TVA.
Potrivit OMFP 1040/2004 pentru aprobarea Normelor metodologice privind organizarea şi conducerea evidenţei contabile în partidă simplă de către persoanele fizice care au calitatea de contribuabil în conformitate cu prevederile Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, Intreprinderile individuale platitoare de TVA procedeaza astfel pentru deducerea TVA :
– TVA datorata bugetului de stat se stabileste in conformitate cu reglementarile fiscale specifice acesteia;
– evidenta TVA colectata se organizeaza cu ajutorul Jurnalului pentru vanzari in care se inregistreaza atat valoarea bunurilor livrate si a serviciilor prestate cat si suma TVA aferenta, pe baza de documente (facturi, bonuri de comanda-chitanta etc.)
– evidenta TVA deductibila se organizeaza cu ajutorul Jurnalului pentru cumparari in care se inregistreaza atat valoarea cumpararilor de bunuri si a servicii cat si suma TVA aferenta, pe baza de documente (facturi, bonuri de comanda-chitanta etc.).